Pitný režim
Príjem tekutín pred výkonom je charakterizovaný príjmom minimálneho množstva, ak ide o zaťaženie v prostredí so zvýšenou teplotou, alebo ak ide o „zavodnenie“ športovca pred výkonom. Dávka nemá presiahnuť 200 ml.
Pred výkonom sa vyhýbame príjmu tekutín s obsahom kysličníka uhličitého, alkoholu, kofeínu, chinínu a iných horčín, mliečnych nápojov, nápojom z ovocných štiav.Kysličník uhličitý bude produktom látkovej premeny, ktoré zaťažuje organizmus pri metabolických dejoch. Jeho vylučovanie by sa tak zvýšilo. Alkohol sa štiepi v pečeni a v pečeni sa v prvých fázach zotavovania spracovávajú metabolity. Tým by sa zotavovacia fáza predĺžila. Čierna káva, pepsi-cola, coca-cola, mirinda sú nápoje obsahujúce horčiny, ktoré dráždia steny žalúdka a tráviaci trakt. Tým sa presúva krv potrebná vo svaloch do tráviaceho traktu čo znamená i zníženie výkonnosti. Nápoje nemajú obsahovať viac ako 2,5% obsahu sacharidov. Teplota nápojov sa pohybuje od 8 do 12-15 stupňov. Teplota závisí od chuti a vonkajšieho prostredia.
Signálom na pitie by mal byť pocit smädu, ktorý však nieje načasovaný na prestávku, občerstvovaciu stanicu. Veľa sa prijímajú tekutiny aj ako zdroj energie. Nápoje obohatené o cukry sú častým prejavom zabezpečovania dlhotrvajúceho výkonu.
Množstvo príjmu glukózy závisí od viacerých faktorov, napríklad od koncentrácie roztoku a od veľkosti zaťaženia, a s tým spojenej rýchlosti vstrebávania, ako je uvedené v nasledujúcej tabuľke.
Roztok cukru / 0 / 5 / 10 / 20 / 40%
Vstrebaný obsah / 1000 / 800 / 600 / 350 / 200ml.h-1
Dodaný cukor / 0 / 40 / 60 / 70 / 80 g
Z tabuľky vyplýva, že čím väčší je roztok, tým pomalšie sa vstrebáva cukor. S koncentráciou sa tak predlžuje vstrebávanie, čo spôsobuje určitú nevoľnosť, plnosť žalúdka i následný pokles, nepozornosť pri výkone. Obdobná situácia s veľkosťou zaťaženia znamená regulovať príjem cukru v tekutine. Musíme si uvedomiť či ide o dodanie tekutiny alebo energie.
Schopnosť organizmu spracovať vodu počas zaťaženia je limitovaná. Predstavuje množstvo 800 ml/h, hoci je strata tekutiny 2 l/h. Trénovaný športovec sa vie s týmto lepšie vyrovnať ako nešportovec. Dlhodobým tréningom sa v organizme vytvorí zásoba vody na úhradu pri dehydratácii, strate vody.
Množstvo prijímania tekutiny je 0,1 l/10-15 minút. Ak sú prestávky po dlhšom čase i viac vody. Závisí to už od spomínanej hustoty roztoku, zaťaženia i od schopnosti spracovať vodu. Teplota prijímanej tekutiny ovplyvňuje vstrebávanie. Čím je teplejší nápoj, tým je vstrebávanie dlhšie. Pri chladnom počasí sa odporúča teplota tekutiny 25-30 stupňov. Hypertonické roztoky s vysokou koncentráciou sa majú pred konzumáciou zriediť. Inak spôsobujú odvodnenie – dehydratáciu. Nepijeme malinovky, ktoré obsahujú veľa cukru. Vhodné sú preto diabetické nízkoenergetické nápoje.
Po zaťažení musíme dbať na doplnenie tekutiny. Ak sa športovec veľa potí, stráca málo soli. Preto uprednostňujeme úhradu tekutín. Draslík sa nahradzuje pri zaťažení uvoľňovaním pri rozpade glykogénu, resp. doplňuje sa ovocnými šťavami.